Weź udział w największej na świecie PRZERWIE NA KAWĘ FAIRTRADE!

Organic Farma Zdrowia wspiera akcję Przerwa na Kawę FairTrade” (World Fairtrade Challenge (WFC)  Fundacji „Koalicja Sprawiedliwego Handlu” – Fairtrade Polska. Akcja pod nazwą World Fairtrade Challenge (WFC) odbywa się w terminie 13-15 maja 2016 r. Akcję rozpoczynamy już dzisiaj! :). 

 

Jak dotąd udział w akcji zadeklarowało ponad 1,2 mln osób na całym świecie. Pomóżmy zachęcić możliwie jak najwięcej osób do picia kawy Fairtrade!

DLACZEGO WORLD FAIRTRADE CHALLENGE?

Wybierając kawę Fairtrade, wspierasz drobnych producentów kawy w walce z negatywnym wpływem zmian klimatu na ich pracę i życie, po to by dalej mogli produkować ziarna, którymi się delektujemy.

                                           

JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W AKCJI 

 

Wejdź na www.fairtradechallenge.org i zarejestruj swoją przerwę na kawę! Na tej stronie możesz też rzucić wyzwanie innym osobom, by przekonać się, kto zmotywuje więcej osób do sięgnięcia po kawę Fairtrade.

Udostępniaj w serwisach społecznościowych krótkie spoty wideo nawiązujące do World Fairtrade

Cena Fairtrade zapewnia drobnym producentom większą stabilność finansową, a dzięki dostępowi do wiedzy rolniczej mogą oni dostosowywać produkcję, tak aby przeciwdziałać negatywnemu wpływowi zmian klimatu na wielkość i jakość zbiorów.

Premia Fairtrade jest przeznaczana na wspomaganie procesu modernizacji gospodarstw rolników zrzeszonych w certyfikowanych spółdzielniach. Między innymi z premii Fairtrade rolnicy sadzą nowe drzewa w miejsce tysięcy kawowców zaatakowanych przez choroby i szkodniki.

Wybierając kawę Fairtrade, wspierasz drobnych producentów kawy w walce z negatywnym wpływem zmian klimatu na ich pracę i życie. Dzięki temu mogą oni dalej produkować ziarna kawy, którą się delektujemy.

 

  

Fairtrade, a zmiany klimatu

Zmiany klimatu wywołują szereg problemów środowiskowych, jak anomalie pogodowe, pojawienie się nowych szkodników czy gwałtowne rozprzestrzenianie się chorób.

Podobnie jak inne gałęzie rolnictwa, produkcja kawy również cierpi z powodu zmian. Epidemia rdzy kawowej (hiszp. la roya) w Ameryce Łacińskiej jest wynikiem wzrostu ilości opadów, wilgotności i temperatury powietrza.

Grzyb atakuje kawowce, powodując opadanie liści, bez których drzewa nie mogą rodzić owoców. Jedynym wyjściem dla rolników jest wycinka całych hektarów kawowców zarażonych rdzą. Nieliczne drzewa, które udaje się uratować, rodzą znacznie mniej owoców gorszej jakości.

Epidemia dotknęła ponad połowę gospodarstw w Hondurasie, powodując spadek krajowej produkcji kawy o 38%. W takiej sytuacji premia Fairtrade stanowi dla rolników niezbędny zastrzyk gotówki, który umożliwia im reagowanie na kryzys.

Spółdzielnie Fairtrade pomagają zrzeszonym rolnikom zwalczać skutki epidemii, oferując w obniżonych cenach sadzonki kawowców, które zastąpią stare, mniej odporne drzewa, oraz tanie naturalne pestycydy, które mogą ograniczyć rozprzestrzenianie się grzyba.

Dzięki warsztatom i kontaktom w ramach spółdzielni rolnicy mogą uczyć się od siebie nawzajem i wspólnymi siłami poszukiwać rozwiązania problemu. Ponadto, w ramach inwestycji zakładane są również uprawy eksperymentalne i szkółki drzew, w których podejmuje się próby wyhodowania bardziej wydajnych i odpornych na zachorowania odmian kawowców.