“Więcej warzyw na talerzu” Magdalena Gembacka

A gdyby tak „Więcej warzyw na talerzu”?

W książce Magdaleny Gembackiej „Więcej warzyw na talerzu” znajdziecie wprowadzenie napisane przez dietetyka i specjalistę medycyny żywienia Małgorzatę Desmond, która jasno i skrupulatnie wyjaśnia wpływ diety roślinnej na zdrowie w dzieciństwie, a także życiu dorosłym.

To praktyczny poradnik dla rodziców, którzy nie mają pomysłu jak sprytnie przemycić owoce i warzywa do codziennego menu swoich pociech. Autorka podaje przyczyny unikania przez dzieci warzyw. Między innymi wymienia tu wzorowanie się na upodobaniach rodziców czy presję i towarzyszące jej negatywne emocje. Opiekunowie niestety często rezygnują z wprowadzenia danego warzywa  po jednej nieudanej próbie. Zupełnie niepotrzebnie, tempo przyswojenia potrawy może się różnić u dzieci, jedne polubią je od początku, inne dopiero po 12 próbie. Kluczem do sukcesu okazuje się także wybór składników. Świeże, dobrej jakości, nieprzetworzone owoce, warzywa oraz rośliny strączkowe, orzechy i nasiona smakują najlepiej i rzadko kto potrafi im się oprzeć. Magdalena Gembacka proponuje zabranie dziecka na zakupy i poproszenie go o wybranie owoców i warzyw, po czym w domu zaproszenie pociechy do wspólnego gotowania. Frajda, która będzie towarzyszyła wykonywaniu konkretnej potrawy, z pewnością udzieli się również podczas konsumpcji. Autorka przypomina o różnych metodach przyrządzania warzyw od surowych po duszone, dodatkowo eksperymenty w kuchni są zawsze mile widziane. Makaron z cukinii według niektórych smakuje lepiej niż ten tradycyjny, a bazyliowe lody z awokado nie tylko z nazwy brzmią kusząco. Książka jest bogata w proste i szybkie przepisy, które królują już w niejednym domu.