Soczewica czerwona z wieprzowiną

Soczewica czerwona z wieprzowiną

To pyszne danie najlepiej smakuje podawane z ryżem jaśminiowym posypane kolendrą…

 Składniki:

  • 250 g wieprzowiny pokrojona w kostkę 1,5/1,5 cm (np. wieprzowina bez kości OFZ, opcjonalnie mięso gulaszowe z szynki wieprzowej lub z indyka)
  • szklanka czerwonej soczewicy  
  • średni bakłażan
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • puszka pomidorów pelatti bez skóry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryczka chilli
  • sól
  • cukier trzcinowy do smaku
  • ½ cytryny
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 4 goździki  
  • szczypta cynamonu
  • 1 ziarenko kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • kmin rzymski mielony
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • kolendra mielona (lub świeża dymka)

Wykonanie

Soczewice gotujemy 20-30 minut aż zmięknie i odcedzamy na sitku. Następnie
podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę. Dodajemy goździki, kurkumę, kardamon, cynamon, kmin i mieszamy 3 min. Wrzucamy mięso, warzywa, posiekane chilli i dusimy 5 min. Dodajemy soczewice oraz pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Serwujemy w miseczkach, posypujemy kolendrą.
Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.