Składniki na dwie porcje
- Żółta soczewica około 200 g
- Łyżka masła
- Łyżeczka oleju lnianego
- Szczypta kurkumy
- Szczypta mielonej kolendry (Sonnentor)
- Pół łyżeczki kminu
- Siekana papryczka chilli
- Kolendra suszona
- Szczypta soli
- Łyżeczka sosu sojowego Clearspring
- Łyżeczka świeżego imbiru pokrojonego w cieniutkie paski
- Ryż basmati (biały lub brązowy)
Wykonanie
Soczewice gotujemy w 1 litrze wody około 25-30 min aż zmięknie. Po tym czasie odcedzamy i wykładamy na sitko. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurkumę, kolendrę i kminek. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
Dodajemy soczewicę i dusimy około 10 min doprawiając solą i miętą. Soczewię przekładamy do miseczek, posypujemy imbirem i polewamy olejem lnianym. Przystrajamy kolendrą i chili. Serwujemy z ryżem basmatti.
Soczewice gotujemy w 1 litrze wody około 25-30 min aż zmięknie. Po tym czasie odcedzamy i wykładamy na sitko. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurkumę, kolendrę i kminek. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
Dodajemy soczewicę i dusimy około 10 min doprawiając solą i miętą. Soczewię przekładamy do miseczek, posypujemy imbirem i polewamy olejem lnianym. Przystrajamy kolendrą i chili. Serwujemy z ryżem basmatti.
Ryż basmatti
Ryż płuczemy dokładnie w wodzie. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy 300 g ryżu (porcja dla 2 osób) gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 min. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryż jest już miękki. Odcedzamy ryż i przekładamy do miski i mieszamy.
Ryż płuczemy dokładnie w wodzie. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy 300 g ryżu (porcja dla 2 osób) gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 min. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryż jest już miękki. Odcedzamy ryż i przekładamy do miski i mieszamy.