Yellow daal

Składniki na dwie porcje
  • Żółta soczewica około 200 g
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka oleju lnianego
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta mielonej kolendry (Sonnentor)
  • Pół łyżeczki kminu
  • Siekana papryczka chilli  
  • Kolendra suszona
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka sosu sojowego Clearspring
  • Łyżeczka świeżego imbiru pokrojonego w cieniutkie paski
  • Ryż basmati (biały lub brązowy)
Wykonanie
Soczewice gotujemy w 1 litrze wody około 25-30 min aż zmięknie. Po tym czasie odcedzamy i wykładamy na sitko. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurkumę, kolendrę i kminek. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
Dodajemy soczewicę i dusimy około 10 min doprawiając solą i miętą. Soczewię przekładamy do miseczek, posypujemy imbirem i polewamy olejem lnianym. Przystrajamy kolendrą i chili. Serwujemy z ryżem basmatti.
 
Ryż basmatti
Ryż płuczemy dokładnie w wodzie. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy 300 g ryżu (porcja dla 2 osób) gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 min. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryż jest już miękki. Odcedzamy ryż i przekładamy do miski i mieszamy.