Z miłości do regionalnych produktów

Produkty Farmy Roztocza to najwyższej jakości mięsa, wędliny i produkty garmażeryjne. Przy stole spotykamy się z jednym z właścicieli – Krystianem Wolaninem, zapytaliśmy go o Farmy, o Roztocze i kierunek rozwoju marki, w którą w minionym roku włożono ogrom pracy, aby klientom z całej Polski serwować to, co w tym regionie najlepsze.

Zakład produkcyjny znajduje się na pięknych terenach Polski. Jakie są zalety takiego usytuowania?

Tak, to prawda – zlokalizowany w południowo- wschodniej części Polski region Roztocza to jedna z najpiękniejszych części naszego kraju. Dla wielu osób stanowi synonim tego, co zdrowe, naturalne, a przede wszystkim smaczne. Dzieje się tak dzięki dogodnej lokalizacji, nasłonecznieniu oraz specyficznemu mikroklimatowi, zapewniającemu idealne warunki do ekologicznej produkcji żywności. Wszystkie wymienione atuty sprzyjają ekologicznemu sposobowi gospodarowania. Farmy Roztocza aktywnie starają się wspierać rolników w procesie administracyjnym, tak aby powstawała coraz większa liczba gospodarstw certyfikowanych. Wykorzystujemy ogromny potencjał tego regionu. Produkcja ekologiczna w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie i zależy nam na tym, aby udział produktów BIO pochodzących z Roztocza był coraz większy.

Czy surowce pozyskują Państwo tylko z Roztocza?

Tak, większość surowca pozyskujemy od lokalnych rolników i hodowców. Od samego początku naszej działalności pracujemy wyłącznie ze sprawdzonymi hodowcami posiadającymi wymagane certyfikaty. Na jakość wyrobów wpływa cały proces produkcyjny, nawet najmniejszy element może zdecydować o finalnej klasie produktu, dlatego też trzymamy pieczę nad absolutnie każdym etapem. W ten sposób jako jedna z pierwszych firm stworzyliśmy unikalny „ekosystem”, swego rodzaju kolaborację, w ramach której do współpracy zaproszono doświadczonych, a przede wszystkim godnych zaufania: rolników i hodowców z całego Roztocza. Stworzenie systemu gospodarki zrównoważonej, zarówno roślinnej, jak i zwierzęcej, pozwoli na wytworzenie wysokiej jakości produktów spożywczych odpowiadających wymaganiom konsumentów, preferujących wyroby wytwarzane poprzez połączenie najkorzystniejszych dla środowiska praktyk oraz ochronę zasobów naturalnych. Uzyskujemy to, między innymi, dzięki wytwarzaniu mięsa w zgodzie z naturą, tak, żeby zwierzęta miały zapewniony wysoki poziom dobrostanu. Jest to dla nas niezwykle istotne.

Do pakowania stosują Państwo innowacyjne papierowe tacki. Proszę o więcej informacji na ten temat.

To prawda, w tym roku wprowadziliśmy do systemu produkcji nowe ekologiczne kartonowe opakowanie, które pozwoli nam w perspektywie najbliższego czasu wyeliminować opakowania plastikowe. Jesteśmy z tego bardzo dumni, że pomimo wielu trudności przejścia przez procesy technologiczne udało nam się wprowadzić ten rodzaj opakowania do stałej produkcji. W całym procesie produkcyjnym staramy się zwracać szczególną uwagę na aspekt ekologii. To nasza wspólna odpowiedzialność będzie w stanie kreować przyszłość produkcji sektora żywnościowego. Ochrona środowiska to odpowiedzialność zarówno producenta, jak i konsumenta i Farmy Roztocza świadomie podjęły wyzwanie pakowania swoich ekologicznych produktów w opakowania do recyklingu. Przyjazne środowisku opakowania papierowe będą używane w naszej firmie do pakowania wszystkich produktów tak, aby docelowo całkowicie wyeliminować plastik i sztuczne tworzywa.

W jaki sposób Farmy Roztocza dostosowują swoją ofertę do osób o różnych wymaganiach żywieniowych?

Codziennie mamy kontakt z naszymi konsumentami, słuchamy ich i uwzględniamy wyrażane potrzeby. Konsumenci są dziś świadomi, dbają o zbilansowaną dietę, bez względu na rynki, na których dostępne są nasze produkty wiemy, że jakość spożywanych produktów ma dla Polaków coraz większe znaczenie. Obecne trendy to powrót do tradycyjnych receptur, do „prawdziwych” smaków, slow life i slow food. Dlatego też wytwarzamy nasze produkty z największą dbałością o każdy etap przygotowywania, zachowując tradycyjne receptury oraz troszcząc się o środowisko naturalne i cieszy nas niezwykle, że ta praca jest przez konsumentów dostrzegana i doceniana. Powodem do radości jest to, że w bieżącym roku udało nam się zwiększyć w ofercie ilość produktów BIO oraz wprowadzić gotowe dania garmażeryjne, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Obecnie oferujemy kilkadziesiąt produktów objętych certyfikatem BIO. Dodatkowo na prośbę naszych klientów do oferty trafiają produkty, które nie posiadają glutenu.

Jakie nowości pojawiły się w ofercie?

W ofercie Farm Roztocza pojawiły się takie nowości jak: burgery wołowe, polędwica wołowa, mięso gulaszowe wołowe, mięso mielone wołowe, mięso mielone wieprzowe – tu raz jeszcze dodam, że również te wymienione produktów  pakujemy w nowe kartonowe opakowania do recyklingu. Podążając za oczekiwaniami naszych klientów wprowadziliśmy w jakości bio produkty grillowe, a także długo wyczekiwane parowki FARMERKI, produkowane z najwyższą zawartością wyselekcjonowanego mięsa. Chciałbym też podkreślić, że nasze ekologiczne przetwory mięsne nie mają dodanych azotynów ani sztucznych dodatków.

W jakim kierunku będzie odbywał się dalszy rozwój firmy?

Rozwój marki Farmy Roztocza w dalszym ciągu będzie koncentrował się na propagowaniu wiedzy oraz kształtowaniu zachowań konsumentów w celu zwiększenia spożycia produktów ekologicznych. Będziemy konsekwentnie budowali świadomość konsumencką poprzez promowanie żywności ekologicznej oraz zdrowego odżywiania. Mamy zamiar cały czas wzmacniać naszą pozycję jako producenta żywności ekologicznej na rynku polskim oraz zagranicznym, ponieważ wytwarzanie produktów takiej jakości daje nam ogromnie dużo satysfakcji.

 

rozmawiała

Milena Nawrocka

Specjalista ds. Marketingu