Grupa Organic Farma Zdrowia uruchomiła kolejną restaurację wegańską i wegetariańską działającą pod marką “Zielona”, tym razem w Warszawie w CH Arkadia. Koncept “Zielona” będzie wiodącym konceptem gastronomicznym rozwijanym przez Grupę w Polsce i w Unii Europejskiej.


Restauracje wegańskie i wegetariańskie “Zielona” są zarządzane przez spółkę Green Way S.A. (wchodzi w skład Grupy Organic Farma Zdrowia). Pierwszy lokal pod tą marką firma uruchomiła wiosną 2016 roku w Łodzi w centrum handlowym Manufaktura. Drugą właśnie otworzyła w Warszawie, w centrum handlowym Arkadia, przy ulicy Jana Pawła II 82.
– Łódzki pilotaż był bardzo zachęcający. Restauracja z oferta dla osób ceniących zdrowy styl życia okazała się sukcesem. Dlatego otwieramy kolejny lokal, tym razem w Warszawie i mamy duże ambicje związane nie tylko z polskim, ale i europejskim rynkiem – zapowiedział Przemysław Tomaszewski, prezes Green Way S.A. i członek zarządu Organic Farma Zdrowia. Jak mówi, w najbliższych latach Grupa planuje kolejne otwarcia w Polsce i na terenie Unii Europejskiej. – Dania z polskich produktów ekologicznych i lokalnych powinny stać się jedną z naszych narodowych specjalności – uważa Przemysław Tomaszewski.
Sieć “Zielona” specjalizuje się w najwyższej jakości, niezwykle modnej w Europie Zachodniej i w USA pełnowartościowej kuchni roślinnej. Serwuje dania bez glutenu, z niskim indeksem glikemicznym, z dodatkiem super foods, z małą zawartością tłuszczów nasyconych, z produktów ekologicznych i pochodzących od lokalnych dostawców. Stawiając na wysokiej jakości składniki zdecydowała się na współpracę z wiodącym hurtownikiem na rynku żywności ekologicznej w Polsce, czyli ze spółką Eko-Wital. Do dyspozycji restauratorów jest więc kilka tysięcy produktów ekologicznych, wegańskich i wegetariańskich, które Eko-Wital sprowadza z całego świata i pozyskuje od polskich rolników.
Autorką menu w restauracji “Zielona” jest Małgorzata Główczewska-Chudzik, stylista i projektantka kulinarna również innych marek Green Way. – To przede wszystkim największe klasyki międzynarodowej kuchni roślinnej w mojej własnej autorskiej interpretacji – mówi Małgorzata Główczewska-Chudzik. Są to np. bliny z kawiorem z bakłażana (z gruszką w sosie malinowym, z orzechami pinii i sałatką), czarne chili z plackami z dyni, spaghetti z cukinii czy pierogi z ricottą oraz wiele innych wspaniałych dań.
– Pragniemy dbać o nasze otoczenie i środowisko, a wiec w każdym przypadku działać na rzecz zrównoważonego rozwoju naszej planety, jednocześnie dostarczając naszym klientom jak najlepszych wrażeń kulinarnych – stwierdził Michał Boryka, prezes Master Chef Spółka z o.o., partnera franczyzowego, który uruchomił restaurację w centrum handlowym Arkadia.