ŻÓŁTY PASZTET

Zamiast tradycyjnego pasztetu warto się skusić i spróbować tego z naszego przepisu na bazie kaszy jaglanej…

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej
  • 1 cebula
  • 5 szklanek wody
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Majeranek, kminek, tymianek, sól
  • Sos sojowy shoyu
  • Sezam do posypania
  • Otręby pszenne

Wykonanie:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kaszę jaglaną i lekko podprażyć. Następnie zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut. Dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić sosem sojowym, czosnkiem, solą i ziołami. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami, posypać sezamem. Piec 35 minut w 180 st. C.


Produkty: KASZA JAGLANA OFZ, SOCZEWICA CZERWONA I ŻÓŁTA OFZ, SEZAM OFZ (wszystkie 3 rodzaje), OTRĘBY PSZENNE, MAJERANEK, KMINEK, TYMIANEK SONNNETOR i DARY NATURY, SOS SOJOWY SHOYU LIMA