Zupa azjatycka

Zdjęcie:

bank zdjęć

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas gotowania:

ok. 20 min

Liczba porcji:

4

Składniki

  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 200g piersi z kurczaka lub tofu
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 200-250g pieczarek
  • 400ml kremu kokosowego 17% tł.
  • sok z limonki
  • kolendra świeża lub suszona
  • ryż basmati/ makaron ryżowy
  • szczypta soli i cukru

Przygotowanie

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na oleju podsmażyć pastę curry ok. 3 minut, dodać krem kokosowy oraz bulion i zagotować, następnie dodać pokrojonego na małe kawałeczki kurczaka lub tofu. Gotować ok. 10 minut.

Następnie dołożyć do zupy pokrojone w plastry pieczarki oraz sok z limonki, dodać cienko pokrojoną paprykę i gotować, aż będzie miękka i chrupiąca.

Odstawić z ognia, doprawić solą, cukrem, sokiem z limonki oraz dodać posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem basmati lub makaronem ryżowym.

Lista zakupów