Żurek tradycyjny polski probiotyk

Przepis od:

Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 15 min

Czas gotowania:

ok. 30 min

Rodzaj diety:

Wegański

Składniki

• 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
• 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
• 3 drobno pokrojone marchewki
• 1 drobno pokrojona pietruszka
• 1 drobno posiekana cebula
• 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
• 2 łyżki masła klarowanego
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• ½ łyżki suszonego majeranku
• ½ łyżeczki suszonego cząbru
• drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
• sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku rozpuść masło klarowane i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno
pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj
zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki.
Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.

Opis

Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki,
wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.

Lista zakupów