Żyjmy bardziej organicznie

Powstaje Sojusz Organicznego Rozwoju, który ma stanowić centrum informacyjne dla tych, którzy mają już dość ekościemy i chcą jasnej informacji, bez manipulacji. Założycielka stowarzyszenia HAPPY EVOLUTION GLOBAL ASSOCIATION oraz redaktorka kwartalnika i serwisu Hipoalergiczni Żaneta Geltz uruchamia projekt wymiany informacji, który ma być miejscem dla osób prywatnych, osób z sektora medycznego, rolników, producentów, organizacji i inicjatyw społecznych, a także wielu innych stron, działających na rzecz nie tylko samej ekologii, ale również dla zdrowia i zrównoważonego rozwoju o nazwie „ORGANIC LIFE”.

Agnieszka Kaniewska: Jaki jest cel Waszego projektu?

Żaneta Geltz: Celem projektu jest aktywna edukacja i masowe udostępnianie wiedzy i bazy kontaktów, aby przyspieszyć powrót do organicznego stylu życia. Życia bez tworzyw sztucznych, bez falsyfikatów żywności, bez zbrodniczych hodowli i abuzywnych praktyk w rolnictwie.

A.K.: Falsyfikat żywności?

Ż.G.: Przeciętny Kowalski twierdzi, że nie stać go na żywność ekologiczną i to się musi zmienić. Inaczej wpadniemy w zgubną pętlę: wspierając rozwój rolników stosujących chemię syntetyczną, przyczyniając się do całkowitej dewastacji środowiska naturalnego, pozbawiamy nasze dzieci prawa do prawdziwej, odżywczej żywności. Wspierając rolników ekologicznych już teraz, pozwolimy im rozwinąć się oraz zwiększymy udział ekologicznej żywności w ofercie sklepów, co stopniowo doprowadzi nie tylko do atrakcyjniejszych cen, ale również większej dostępności i konkurencji między sklepami.

A.K.: Jak chcecie edukować konsumentów?

Ż.G.: Docelowo inicjatywa ma być projektem międzynarodowym (www.OrganicGrowthAlliance.org), ma doprowadzić do powstania eBooka, który będzie swoistym poradnikiem, jak żyć w sposób bezpieczny dla zdrowia i neutralny dla planety. Nie będzie materiałów drukowanych, gdyż w obecnym czasie, gdy mamy masowe pożary milionów hektarów lasów, liczy się każde drzewo produkujące tlen i pochłaniające CO2. Z tego też powodu zatrzymaliśmy druk magazynu Hipoalergiczni. Od roku 2020 będziemy edukować wyłącznie online, a w niedalekiej  przyszłości również za pomocą podcastów.

A.K.: Kogo zapraszacie do dołączenia?

Ż.G.: Zapraszamy wszystkich, a w szczególności:

  1. właścicieli hoteli, restauracji, kawiarni, szefów kuchni, punktów handlowych;
  2. rolników, sadowników, młynarzy, przetwórców, pszczelarzy;
  3. hodowców zwierząt, gospodarstwa wytwarzające masło, sery, jogurty;
  4. producentów tekstyliów, w tym lnu, bawełny, alpaki, pokrzywy, konopi, pierza;
  5. manufaktury kosmetyczne, producentów kosmetyków kolorowych, do włosów i in.;
  6. twórców olejków naturalnych, wyrobów zielarskich, właścicieli nasion, itp.;
  7. architektów, deweloperów, projektantów wnętrz i ogrodów.
  8. blogerów kulinarnych, kosmetycznych, lifestylowych, parentingowych, itd.;
  9. producentów mebli, akcesoriów do domu, naczyń, dekoratorów, tapicerów;
  10. lekarzy specjalistów, położne, osoby zajmujące się zdrowiem publicznym;
  11. producentów folii, styropianu, naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych (by poznali alternatywę kompostowalną oraz ekologiczną);
  12. producentów rozwiązań ekologicznych, w tym pasz i nawozów;
  13. autorów książek, przedstawicieli organizacji pozarządowych, twórców zmiany;
  14. naukowców z polskich uczelni, badaczy jakości gleb, roślin i kondycji zwierząt;
  15. organizatorów dużych wydarzeń, zarządców placówek sportowych, urbanistów.

A.K.: Co więc robić?

Ż.G.: Szkoda walczyć, lepiej tworzyć coś nowego, lepszą rzeczywistość. Co więc robić?

  1. Róbmy zakupy luzem, bez opakowań plastikowych czy ze styropianu.
  2. Kupujmy wyłącznie organiczną żywność, kosmetyki i chemię gospodarczą, by ograniczyć zatrucie Ziemi.
  3. Postarajmy się ograniczyć spożywanie mięsa z codziennego do jednorazowego w miesiącu.
  4. Zbadajmy kulisy diety wegańskiej i wegetariańskiej w celu uzupełnienia białek (zamiast zwierzęcych).
  5. Wykorzystujmy jedynie naturalne materiały: szkło, ceramika, drewno, stal, miedź, glina, kamień, wełna, kaszmir, bawełna organiczna, itd.
  6. Redukujmy wykorzystanie energii, aby ograniczyć korzystanie z zasobów naturalnych, ale postarajmy się wdrożyć korzystanie ze źródeł energii odnawialnej (słońce, wiatr, woda).
  7. Projektujmy domy, rozwiązania i produkty tak, aby – trafiając ostatecznie do środowiska – uległy biodegradacji całkowicie.
  8. Oszczędnie podchodźmy do wody, pijmy wodę z kranu, filtrowaną. Gromadźmy deszczówkę, by podlewać swój ogród, nie kupujmy wody w plastiku.
  9. Zmierzajmy do uprawy własnych ziół i przypraw. Bez trudu możemy posiać pietruszkę, bazylię czy tymianek, by uniknąć kupowania plastikowych i opakowanych w folię ziół i zieleniny z hipermarketów.
  10. Ograniczmy zakupy modowe, aby nie generować jednego z największych trucicieli planety, naprawiajmy, wymieniajmy i odmawiajmy przyjmowania odzieży, która wpłynie na zatrucie rzek i gleby.
  11. Zrezygnujmy z kupowania produktów typu „fast-food”, które wpływają na dewastację środowiska i utratę zdrowia ludzi.
  12. Jedzmy mniej. Marnujmy mniej. Odzyskujmy zdrowie dzięki ekożywności, a jednocześnie ograniczeniu porcji posiłków. Z wytłoków i otrębów – róbmy ciasteczka i placuszki.
  13. Zaangażujmy się w inicjatywy dobroczynne mające na celu wspieranie akcji chroniących przyszłe pokolenia, populacje ginących gatunków zwierząt oraz pszczół i innych zapylaczy. Jeśli nie powstrzymamy globalizacji produkcji oraz chemizacji rolnictwa, nasza żywność pozostanie źródłem chorób, a nie witalności, natomiast gleba będzie rodziła coraz mniej plonów i pętla chemizacji będzie się tylko komplikować.

Jakie choroby grożą nam, gdy będziemy nadal spożywać żywność konwencjonalną?

Dr Nancy Swanson i inni opublikowali wyniki swoich badań dotyczących około 32 chorób, wykorzystując dane epidemiologiczne Centrum Kontroli Chorób, skorelowane z danymi USDA dotyczącymi ekspozycji na glifosat i GMO. Ostatnio do listy dodano jeszcze tuziny kolejnych. Pozwy sądowe w Kalifornii, IARC i inne przypadki – szczegółowo omawiają złośliwą odmianę nowotworu chłoniaka. Każdy jednak stan chorobowy (przede wszystkim choroby przewlekłe) związany z dysbiozą mikrobiomu jelitowego, funkcją fizjologiczną lub dostępnością podstawowych składników mineralnych, choroby związane ze złą komunikacją białek, takie jak przewlekłe zatrucie jadem kiełbasianym, autyzm, nieszczelne jelita, choroba Parkinsona, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, choroba nerek w końcowym stadium i inne – może z takiej ekspozycji wynikać.— Wykładowca akademicki i wojskowy dr Don M. Huber, emerytowany profesor patologii roślin z Uniwersytetu Purdue, rozpoczął swoją 50-letnią karierę akademicką po ośmiu latach służby wojskowej jako patolog zbóż na Uniwersytecie Idaho. [Magazyn Hipoalergiczni, wydanie 19’2019, dostępne w Organic Farma Zdrowia.]

Czytelniku, jeśli masz pytanie lub pomysł, napisz:

zaneta.geltz@hipoalergiczni.pl

Kogo może to interesować?

  • Koncept #KwadransDlaZiemi – Organiczne Życie to cykliczne warsztaty oraz wykłady dla alergików, rodziców, młodzieży, uczniów, seniorów oraz dla wszystkich zainteresowanych podniesieniem swojego standardu życia. Spotkania odbywają się kilka razy w kwartale, a tematyka wykładów obejmuje m.in. bezpieczeństwo żywności, nową piramidę żywienia, metody normalizacji odporności, redukcji zakupów, eliminację odpadów, rozwój osobisty oraz polecaną literaturę dla dalszej eksploracji wspomnianych zagadnień.
  • ORGANIC GROWTH ALLIANCE to sojusz, tworzony przez stowarzyszenie HAPPY EVOLUTION Global Association, mający na celu stworzenie miejsca służącego wymianie wiedzy, praktyk, doświadczeń, kontaktów, a także sprawdzonych produktów, które nie tylko pozwolą znaleźć najlepsze rozwiązania dla zdrowia, ale również dla dobrostanu zwierząt, czystości wód, gleby i powietrza.

Partnerzy

Pragniemy zwiększyć skalę rażenia nową, niosącą nadzieję wiedzą. Dlatego jesteśmy otwarci na zaproszenia nie tylko sieci ekologicznych sklepów, placówek medycznych, uniwersytetów, organizatorów konferencji, festiwali i targów, ale również szkół, przedszkoli i żłobków, szkół rodzenia i instytucji. Czekamy na zaproszenia ze strony hoteli, restauracji, dietetyków, zarządów firm i organizacji pozarządowych, które chcą dokonać zmiany nie tylko postawy własnej, ale i społeczności, na które wywierają bezpośredni wpływ.

www.organiczne-zycie.pl – tutaj będą nasze poradniki, jeśli chcesz w nich zaistnieć , pospiesz się!

Żaneta Geltz – od 2013 roku prowadzi serwis online i pismo HIPOALERGICZNI oraz jest założycielką stowarzyszenia edukacyjnego HAPPY EVOLUTION Global Association. Obecnie już 7 rok prowadzi działania edukacyjne na rzecz zdrowia i ekologii wzorowane na modelu, który działa w Skandynawii, czyli Less is more. Przekonuje Polaków do zmniejszenia konsumpcji i uważnego wyboru tego, co przynosimy do domu, co spożywamy i nakładamy na ciało. Czerpie radość z tego, że wychodzi to konsumentom na zdrowie. Realizuje wystąpienia na zaproszenie placówek w Polsce i na świecie. Udziela również konsultacji indywidualnych: zaneta.geltz@hipoalergiczni.pl